6 signalen dat je kleintje klaar is voor een groot bed

6 signalen dat je kleintje klaar is voor een groot bed

Geen babybed meer?

Wanneer is je kleintje klaar om over te schakelen van babybed naar groot bed? Dat is afhankelijk van kind tot kind. Meestal gebeurt dit tussen de leeftijd van 18 maanden en 4 jaar, met een piek rond 2,5 jaar. Misschien moet je ukkie plaats maken voor kleine broer of zus die op komst is? Maar het kan ook best zijn dat je puber genoeg heeft van dat ledikantje. En deze 6 signalen kunnen daar op wijzen:

1. Je kind vindt een groot bed geweldig
Vraagt je kind regelmatig wanneer hij net zo’n groot bed krijgt als dat van jullie. Of misschien heeft je uk een groot bed gezien bij een vriendje en vertelt hij jou daar enthousiast over. Het zijn allemaal tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind aan het nadenken is over zijn eigen 'big bed'.


2. Aandacht, deugeniet ontsnapt!
Let op voor een kleine waaghals die uit zijn of haar bed probeert te klimmen.Het is niet alleen gevaarlijk, het kan er ook op wijzen dat hij toe is aan meer ruimte en onafhankelijkheid. 


3. Je kind is niet gehecht aan zijn babybedje
Zijn je kind en zijn ledikant onafscheidelijk en begint hij al te steigeren zodra je het hebt over een groter bed? Dan is de kans groot dat je kind nog niet klaar is voor deze stap. Toon hier begrip voor. Vindt hij een groot bed eng, probeer dan te begrijpen waar die angst vandaan komt.


4. Zoon-of dochterlief snapt wat ‘grenzen’ zijn
Luistert mini me als je hem vraagt of hij in de woonkamer wil blijven? En als je zegt dat hij op de stoep moet blijven, doet hij dit dan ook? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, heeft je kindje al een aardig idee van grenzen. De kans is groot dat zoon-of dochterlief braaf in een groot bed kan blijven liggen, al zal dit zeker wel eens gebeuren: kids he :-).


5. Je hebt een redelijk 'onafhankelijk' kind
Sommige kids zijn van zichzelf redelijk onafhankelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk even zonder toezicht alleen worden gelaten. Hierdoor voelt de overstap naar een groot bed al snel minder ‘eng’ aan. Bij kinderen die afhankelijker zijn kan dit lastiger zijn. Maar bedenk het volgende: als jouw kind al regelmatig dutjes op de bank of in jouw bed doet (zonder dat jij erbij ligt), is de kans groot dat hij dit ook een hele nacht in zijn eigen bed kan doen.


6. Je kind is simpelweg te groot voor een babybed
Dit is wellicht het meest duidelijke signaal :-) Is jouw kleintje eigenlijk niet zo ‘klein’ meer? Hoewel het slapen in een ledikantje dan nog wel emotioneel comfortabel kan zijn, is het dat fysiek natuurlijk allang niet meer. Je wilt immers dat je kind genoeg ruimte heeft, zodat hij een goede nachtrust krijgt. Hoogste tijd voor een groter bed!

Peuterbed of éénpersoonsbed? 

We krijgen dikwijls de vraag of je best overschakelt naar een 'peuterbed' of éénpersoonsbed? Stel dat je kindje nu in een babybedje 60x120 slaapt, kies je dan best nog voor een peuterbedje 70x140 of 70x150 alvorens je naar het 'grote' bed gaat? Wij Boomhutters vinden van niet. We adviseren meestal om dadelijk over te schakelen naar een bed 90x200 (of breder). Er bestaan heel veel soorten kinderbedden
Of wat dacht je van een omvormbaar babybed? Dit kan je van 60x120 omvormen naar 90x200? Hier heb je jaren plezier van!

Let wel op dat je kindje niet uit bed valt. De Boomhut heeft verschillende soorten bedhekjes die ervoor zorgen dat je ukkepuk niet uit bed kan vallen. Er bestaan universele systemen van uitvalbeveiligingen die je eenvoudig onder de matras schuift en makkelijk verwijdert als je het  niet meer nodig hebt.